Soorten dakpanplaten

Dakpanplaten hebben het uitzicht van dakpannen en de voordelen van dakplaten. Ze bestaan in verschillende soorten. Deze platen zijn steeds op aanvraag. U kunt ze ophalen in Geel of laten leveren aan huis of op de werf.

Enkelwandige dakpanplaten

Enkelwandige dakpanplaten

Voor een snelle afdekking van bijvoorbeeld een tuinhuis, stal of afdak zijn enkelwandige dakpanplaten goed geschikt. De metalen panelen zijn sterk en ze hebben een lange levensduur.

 

 

Ontdek alle enkelwandige dakpanplaten

Enkelwandige dakpanplaten

Anti-condens dakpanplaten

Anti-condensdakpanplaten zijn goed geschikt om een ruimte met voldoende luchtcirculatie af te dekken: een houtberging, afdak of carport. Het condensdoek houdt het druppen van het paneel tegen. Omdat dit droog moet blijven is goede verluchting noodzakelijk.

 

Ontdek alle anti-condensdakpanplaten

Geïsoleerde dakpanplaten - J&S dakplaten

Geïsoleerde dakpanplaten

Geïsoleerde dakpanplaten lenen zich voortreffelijk voor woningen, carports, industriële gebouwen, stallen, tuinhuizen, bergingen, loodsen … J&S Dakplaten heeft voor u verschillende diktes voor de isolatielaag, die kiest u naar gelang de toepassing. Voor de dakisolatie van een woning moet u rekening houden met de wettelijke regelgeving. Er zijn ook premies voor dakisolatie.

Ontdek alle geïsoleerde dakpanplaten

Onze service

Dakpanplaten op maat

Een andere lengte nodig dan de standaardafmetingen? We snijden uw dakpanplaten professioneel op maat.

Dakpanplaten levering

Alle dakpanplaten kunt u afhalen in onze magazijnen in Geel. Geen transport? J&S Dakplaten levert op de werf of aan huis.

Leverkosten

Die berekenen we aan de hand van het aantal kilometers. Vraag gerust een offerte, we rekenen met plezier de exacte kosten voor u uit.

Levertermijn

Alle standaard dakpanplaten zijn direct uit stock leverbaar. Dakpanplaten op maat of in een andere kleur? Daarvoor spreken we een levertermijn met u af.

De voordelen van dakpanplaten

Dakpanplaten zijn multifunctioneel. U gebruikt ze voor het waterdicht afdekken van uw woning, loods, berging, tuinhuis, carport, stal … Dakpanplaten zijn duurzaam en veilig; ze zijn vrij van asbest. De plaatsing is eenvoudig. Dat geldt voor elk type dakpanplaat: enkelwandig, geïsoleerd en anti-condens.

Dakpanplaten in vergelijking met klassieke dakpannen

In vergelijking met dakpannen hebben dakpanplaten belangrijke voordelen:

Gemakkelijke plaatsing

De plaatsing van dakpanplaten gaat eenvoudig en snel. Dat levert u een flinke tijdwinst op, zowel als u ze zelf plaatst als wanneer u de plaatsing uitbesteedt.

Goedkoop

Dakpanplaten zijn goedkoper dan dakpannen.

Schadebestendig

Dakpanplaten hebben een lange levensduur. Ze zijn goed bestand tegen lekken en schade.

Dak-op-dak mogelijk

Dakpanplaten zijn geschikt om op een bestaand asbest-vrij dak te plaatsen.

Welke dakpanplaten kiest u?

Het type dakpanplaat dat u kiest hangt af van uw doelstelling. Wilt u dakpanplaten voor uw woning of veranda? Dan gaat u best voor geïsoleerde dakpanplaten. Voor woningen is isolatie verplicht. Daarvoor kunt u subsidie aanvragen, afhankelijk van de dikte van uw isolatie. Hebt u daar vragen over? Neem contact met ons op, we beantwoorden ze graag.

Tip: Geïsoleerde dakpanplaten kunt u bestellen met een afgewerkte rand. Klaar om zo op uw terrasoverkapping of tuinhuis te plaatsen.

Voor een tuinhuis of afdak zijn enkelwandige dakpanplaten allicht voldoende. Wil u het materiaal onder uw afdek droog houden? Bijvoorbeeld hout (berging), uw wagen (carport) of tuinmeubels (overkapping)? Dan kiest u beter anti-condensdakpanplaten. Het vilten doek aan de binnenkant gaat druppelvorming tegen. Voorwaarde voor anti-condensdakpanplaten is dat er in de ruimte voldoende lucht circuleert. Die circulatie houdt het doek droog.

 

Waarvoor zijn dakpanplaten geschikt?

Snel een dak leggen? Proper afgewerkt bovendien? Met dakpanplaten voorziet u in een mum van tijd uw veranda of overkapping, carport of garage van een waterdicht dak. Dakpanplaten zijn ook goed geschikt voor industriële gebouwen en woningen. Kies uit ons ruime aanbod: enkelwandige dakpanplaten, met isolatie of met anti-condensdoek.

 

Dakpanplaten: afwerkingsstukken

Voor een correcte plaatsing hebt u het juiste toebehoren nodig. J&S Dakplaten heeft voor u alle afwerkingsstukken voor dakpanplaten op voorraad: getande windveren, gootslabben, randslabben, nokpannen, noksluitstukken, vulstroken, isolatiebeschermingsprofielen …

We geven u de prijzen van het toebehoren mee als optie bij uw offerte-aanvraag.

Hoe installeert u dakplanplaten?

Dakpanplaten leggen

De installatie van dakpanplaten is eenvoudig en gaat snel vooruit. Met één plaat bedekt u meestal de volledige diepte van uw dak. In de breedte houdt u een overlapping van één kanaal aan.

Dakpanplaten bevestigen

Zodra de dakpanplaten correct liggen, bevestigt u ze met de juiste schroeven. Om zeker te zijn dat uw dak waterdicht is, brengt u waterdichte afdekkapjes aan.

Tip: Met onze zelftappers hoeft u op voorhand niet te boren.

Dakpanplaten: overlapping

De hellingsgraad van uw dak bepaalt hoeveel uw dakpanplaten in de lengte moeten overlappen. Om lekken te voorkomen, raden we aan om dakpanplaten uit één lengte te kiezen. In de breedte is een overlapping van één golf aangewezen. Meerdere golven over elkaar kan ook, afhankelijk van de breedte van uw dak is dat soms een oplossing.

J&S Dakplaten heeft verschillende lengtes dakpanplaten in het standaardassortiment: van 2100mm tot 14.000mm, afhankelijk van het soort paneel. Door een langere lengte te kiezen is een paneel in de diepte dikwijls al voldoende. De breedte van alle panelen is 1050mm (nuttige breedte 1000mm, 50mm voor de overlapping).

anti-condens dakpanplaten kopen

Dakpanplaten: boven- en onderkant

Bij enkelwandige dakpanplaten maken we geen onderscheid tussen de boven- en de onderkant.

Bij anti-condens dakpanplaten in principe ook niet. Maar bij deze panelen moet u aan de gootkant een vernislaag van ongeveer 10 centimeter aanbrengen. Zo vermijdt u dat het water omhoog kruipt (door de capillariteit).

Bij geïsoleerde dakpanplaten moet u de isolatie aan de onderkant de laatste 10 centimeter verwijderen. Hier bevestigt u de (eventuele) goot. Dakpanplaten met 30 en 40mm isolatie ontschuimen wij standaard. Ontschuimen van dakpanplaten met andere isolatiediktes mogelijk op aanvraag.

Dakpanplaten: zichtbaar verschil tussen onder- en bovenkant

Anti-condens dakpanplaten hebben geen zichtbaar verschil. Wel is het belangrijk dat u de kant die u als onderkant installeert, over ongeveer 10 centimeter vernist. Zo voorkomt u dat het anti-condensdoek nat of vochtig wordt.

Geïsoleerde dakpanplaten met 30 en 40mm isolatie hebben aan een kant over een diepte van ongeveer 10 centimeter geen isolatie. Dat is de onderkant. De isolatie is daar verwijderd om vochtophoping (en daardoor schimmelvorming) tegen te gaan. Dakpanplaten met dikkere isolatie ontschuimen we voor u op aanvraag.

Steunbalken: afstand

Voor de optimale stevigheid van uw dak adviseert J&S Dakplaten om de liggers (gording of houten balk) op een tot twee meter van elkaar te leggen. Dat is afhankelijk van de dakpanplaat die u gekozen heeft, en elk dak is anders. Het is belangrijk om de juiste afstand te kiezen. Geef gerust een seintje als u vragen hebt. We helpen u graag verder!

  • Aanbevolen gordingsafstand dakpanplaten
    • voor enkelwandige en anti-condensdakpanplaten: 1000mm tot 1500mm
    • voor geïsoleerde dakpanplaten: 1800mm tot 2000mm

Goed om te weten:

  • Voor standaard- en anti-condensdakpanplaten is de minimum dakhelling tussen 2° en 8°, voor geïsoleerde dakplaten tussen 5° of 8,7 cm.
  • Bevestig golfplaten op de top van een golf.
  • Om waterinsijpeling en/of vervorming van de plaat te voorkomen, plaatst u altijd een ruiter tussen de plaat en de schroef.

Metalen dakpanplaten snijden

Gebruik altijd een metaalzaag met fijne tandjes (wipzaag) om uw dakpanplaten te snijden.

Snij ze NOOIT een slijpschijf! Dan verhitten de slaapranden en gaan de verzinking en coating van uw dakpanplaat kapot. Hebt u geen wipzaag? Wij verhuren professionele metaalzagen om uw dakpanelen op maat te snijden. In onze ateliers snijden we uw dakplaten professioneel op maat.

Tip: u hebt maar één paar handen. Bescherm ze met snijbestendige handschoenen!

Hoeveel kosten dakpanplaten?

Dakpanplaten zijn goedkoper dan dakpannen. De kostprijs is afhankelijk van het soort paneel dat u nodig hebt. Enkelwandige dakpanplaten zijn het voordeligst, toch zijn ook anti-condensdakpanplaten en geïsoleerde dakpanplaten aantrekkelijk geprijsd. Vraag gerust uw offerte, we berekenen de kostprijs voor uw project. Ter informatie geven we ook de prijs mee voor het aanbevolen toebehoren.

FAQ

Uit welk materiaal bestaan dakpanplaten?

Dakplanplaten zijn gemaakt van duurzaam staal. U kunt kiezen tussen verschillende staaldiktes, afhankelijk van uw project.

Kunnen dakpanplaten roesten?

Dakpanplaten van J&S Dakplaten zijn verzinkt (sendzimir) én gelakt. De optimale bescherming tegen roesten.

Opgelet: is de laklaag beschadigd? Dan is uw dakpanplaat op die plaats niet beschermd en kan er roest optreden. De oplossing? Herstel uw dakpanplaat met een lakstift of reparatieverf. Die hebben we in verschillende RAL-kleuren altijd in huis.

Zijn dakpanplaten geschikt voor elk huistype?

Dakpanplaten passen op elk huistype. Met een plat dak of met een schuin dak, beide zijn mogelijk. Bij een plat dak moet u rekening houden met de minimale hellingsgraad (5° of 8,7cm).

Ook dak-op-dakmethode is mogelijk: dakpanplaten leggen over een bestaand dak.