Wat zijn Polycarbonaat platen?

Polycarbonaat (dak)platen, ook wel gekend als lichtstraten of lichtdoorlatende dakplaten, zijn een type dakplaten die natuurlijk dag- en zonlicht doorlaten. Ze zijn tot wel 250 keer sterker dan glas. Polycarbonaat platen worden zowel gebruikt voor binnen- als buitentoepassingen zoals overkappingen, serres, plastic ramen en nog veel meer. Ze hebben een tweezijdige UV-beschermlaag en kunnen overal gebruikt worden waar stevige kunststof nodig is.

Soorten polycarbonaat platen

Enkelwandinge polycarbonaatplaat

Enkelwandige Polycarbonaat platen

Enkelwandige Polycarbonaat platen zijn beschikbaar in 2100 mm, 2600 mm, 3100 mm en zo verder tot 8100 mm met sprongen van 500 mm. Ze hebben een maximale overspanning van 1 meter en zijn combineerbaar met (anti-condens) enkelwandige dakplaten. De lengtes van Polycarbonaat platen zijn dezelfde als die van de enkelwandige dakplaten met een staaldikte van 0,64 mm.

Bij enkelwandige Polycarbonaat platen behoort een afstandhouder. Die afstandhouder kan tussen de enkelwandige polycarbonaat plaat en dakgording worden aangebracht. Op deze manier wordt de combinatie met sandwichpanelen van andere diktes mogelijk.

Dubbelwandige polycarbonaatplaat

Dubbelwandige Polycarbonaat platen

Dubbelwandige Polycarbonaat platen zijn beschikbaar in 2600 mm, 3100 mm, 3600 mm en zo verder tot 13.600 mm met sprongen van 500 mm. Ze hebben een maximale overspanning van 1,50 meter en zijn combineerbaar eco-paneel van 30 mm iso en geïsoleerde dakplaten. De lengtes van de dubbelwandige Polycarbonaat platen zijn gelijk aan deze platen.

Bij een dubbelwandige polycarbonaat plaat hoort een set afdekkappen. Het is namelijk aangeraden om beide zijden dicht te maken met een eindkap. Deze is vervaardigd uit PVC en voorzien van een klein gootje om het condenswater af te voeren.

Welke lichtdoorlatende dakplaten kiezen?

Je keuze van Polycarbonaatplaten is afhankelijk van de toepassing. Dubbelwandige Polycarbonaatplaten isoleren beter dan enkelwandig Polycarbonaatplaten. Omdat ze beter isoleren, kan er condens ontstaat. Om dit te vermijden is het belangrijk dat je dak schuin genoeg is om de condens af te voeren. Hiervoor wordt je dubbelwandige lichtdoorlatende dakplaat voorzien van een eindkapje.

Offerte aanvragen

Ontvang een offerte op maat voor jouw Polycarbonaat platen. We rekenen met plezier uit welke toebehoren, materialen en panelen je exact nodig hebt. Je ontvangt van ons een offerte waarvoor jij jouw producten kan afhalen of geleverd krijgt tot aan de deur.

Onze service

Polycarbonaat platen op maat

Een andere lengte nodig dan onze standaardafmetingen? Wij snijden uw Polycarbonaat platen professioneel op maat.

Polycarbonaat dakplaat levering

Wij leveren uw lichtdoorlatende dakplaten graag tot bij uw thuis of werf. Liever zelf afhalen? Dat kan in onze magazijnen in Geel.

Leverkosten

Uw Polycarbonaat platen laten leveren bij uw thuis of op de werf? De leveringskosten worden berekend aan de hand van het aantal kilometers. Bij de aanvraag van uw offerte berekenen wij graag de totaalprijs.

Levertermijn

Al onze standaard Polycarbonaat platen zijn meteen uit stock leverbaar. Op maat gemaakte lichtdoorlatende dakplaten nodig? Dan bespreken wij graag met u de levertermijn.

Waarom kiezen voor Polycarbonaat platen?

Polycarbonaat platen worden door hun stevigheid en duurzaamheid steeds populairder. Ze zijn multifunctioneel en zowel geschikt voor binnen- als buitentoepassingen. Lichtdoorlatende dakplatenzijn voorzien van een UV-coating en vrij van asbest.

Voordelen van Polycarbonaat

Een Polycarbonaat dakplaat is vanzelfsprekend geproduceerd uit Polycarbonaat. Dit materiaal werd gekozen om het verschillende voordelen met zich meebrengt. Om te beginnen is Polycarbonaat Uv-werend. Daarnaast is een lichtdoorlatende dakplaat enorm zonbestendig en duurzaam.

Gemakkelijke plaatsing

Polycarbonaat platen zijn eenvoudig te plaatsen. Toch liever professionele ondersteuning? De professionals van JS-dakplaten helpen u graag verder met het plaatsen van uw Polycarbonaat platen.

Goedkoop

Polycarbonaat platen zijn tegenover glas en andere materialen relatief goedkoop. Ze hebben een onklopbare prijs-kwaliteitsverhouding en zijn een budgetvriendelijke oplossing voor zowel binnen- als buiten toepassingen.

Schadebestendig

In tegenstelling tot glas kunnen Polycarbonaat platen best wel tegen een stootje. Door te kiezen voor kraswerende Polycarbonaat platen zal je weinig last hebben van schade en zal je installatie lang als nieuw blijven.

Snelle levering

Heeft u uw Polycarbonaat platen snel nodig? Al onze standaardafmetingen zijn meteen leverbaar uit stock. Voor Polycarbonaat platen op maat spreken we samen een levertermijn af.

De installatie van uw Polycarbonaat platen

Polycarbonaat platen zijn eenvoudig zelf te monteren. Door lijmen of schroeven kunnen je lichtdoorlatende dakplaten aangebracht worden op de rest van je installatie. Uw Polycarbonaat platen professioneel laten plaatsen? De experts van JS-dakplaten helpen u graag verder met de installatie van A tot Z.

Polycarbonaat platen installeren tussen dakplaten

Polycarbonaat platen worden vaak als alternatief voor ramen gekozen. Deze platen worden tussen je dakplaten geïnstalleerd om zo meer lichtinval te creëren.

Liggen uw golfplaten op de juiste plaats? Dan kan u uw Polycarbonaat platen bevestigen met de gepaste schroeven en waterdichte kapjes. Zo bent u zeker van een waterdicht dak.

Hoeveel moeten Polycarbonaat platen overlappen?

De overlapping in de lengte is afhankelijk van de hellingsgraad van uw dak. We raden om zoveel mogelijk uit één ruimte te werken. Zo voorkomt u eventuele lekkages. In de breedte is de standaard overlap één golf met uw dakplaten. Maar afhankelijk van de breedte van uw dak, kunt u meerdere golven over elkaar leggen.

Polycarbonaat platen onderhouden

Polycarbonaat platen zijn eenvoudig te onderhouden. De kunststoffen platen zijn schoon te maken met een zachte microvezeldoek om krassen te voorkomen. Tape en afdekkappen zorgen ervoor dat de binnenkant van uw lichtdoorlatende dakplaten proper blijven. Neem vrijblijvend contact op voor advies op maat.

Polycarbonaat platen toebehoren

Het is belangrijk om bij de plaatsing van uw dakpanelen het juiste toebehoren te gebruiken: bouten, schroeven, overgangen, afdekkingskapjes, reparatieverf, ruiters, vulstroken, butylband … Bij de aanvraag van een offerte maken we voor u een overzicht van het benodigde toebehoren. En we geven u de prijzen mee in optie.

Polycarbonaat platen bewerken

Bij JS-dakplaten kan u op maat gemaakte lichtdoorlatende dakplaten bestellen. Maar je kan ze ook eenvoudig zelf bewerken. Polycarbonaat platen zijn gemaakt van kunststof, een enorm stevig materiaal. U kan het materiaal bewerken door middel van zagen.

U mag de platen snijden met een cirkelzaag, wipzaag of een slijpschijf.

Lichtdoorlatende dakplaten

Toebehoren enkelwandige Polycarbonaat platen

De afstandhouder kan tussen de enkelwandige lichtstraat en dakgording worden aangebracht. Op deze manier wordt de combinatie met Polycarbonaat platen van andere diktes mogelijk. Deze afstandhouder wordt geplaatst tussen de middelste Polycarbonaat platen die niet overlappen met dakplaten.

afstandhouder enkelwandige polycarbonaatplaten

Toebehoren dubbelwandige Polycarbonaat plaat

Het is aangeraden om beide zijden dicht te maken met een eindkap. Deze is vervaardigd uit PVC en voorzien van een klein gootje om het condenswater af te voeren.

Set afdekkappen voor dubbelwandige polycarbonaatplaten

Mogelijkheden met Polycarbonaatplaten

Lichtdoorlatende dakplaten hebben dankzij hun duurzaamheid en stevigheid een breed toepassingsgebied. Polycarbonaatplaten zijn de glasvervanger bij uitstek. Hierdoor worden deze platen vaak gebruikt voor lichtstraten, serres, terrasoverkappingen of lichtkoepels.

Polycarbonaatplaten worden ook gebruikt als veiligheidsbeglazing. Denk aan winkeletalages, magazijnen, fabrieken en andere plaatsen die gevoelig zijn voor inbraken.

Hoeveel kosten lichtdoorlatende dakplaten?

De prijs van uw Polycarbonaat platen is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral de grootte van de Polycarbonaat plaat speelt hier een grote rol in. We bezorgen u graag een offerte. Het aanbevolen toebehoren geven we u ter informatie mee: bouten, schroeven, ruiters, afdekkapjes, verhuur van materiaal, reparatieverf …

Veelgestelde vragen over Polycarbonaat platen

Waarvoor zijn Polycarbonaat platen geschikt?

Als u enkel dakplaten legt, komt er geen natuurlijk licht binnen in uw ruimte. Door te kiezen voor Polycarbonaat platen, laat u het natuurlijk licht op een duurzame manier binnen en creëert u een lichtstraat. Polycarbonaat platen zijn minder geschikt voor in woningen, maar worden vaak gebruikt in industriehallen of tuinhuizen.

Hebben Polycarbonaat platen een boven- en onderkant?

Ja, er is een verschil tussen de onderkant en bovenkant van uw Polycarbonaat platen. Dit kan u duidelijk zien aan de golven. De 5 golven moeten naar boven steken. De platste kant van uw plaat is de onderkant.

Zijn Polycarbonaat platen gevoelig aan slijtage?

Neen. Polycarbonaat platen zijn enorm duurzaam. Ze zijn Uv-bestendig en geschikt voor alle weersomstandigheden zoals sneeuw en hagel.

Hoeveel bedraagt de gordingsafstand

Aanbevolen gordingsafstand:

  • Voor enkelwandige Polycarbonaat platen: maximaal 1200mm
  • Voor dubbelwandige Polycarbonaat platen: maximaal 1800mm

Zijn lichtdoorlatende dakplaten geschikt voor elk dak?

Nee, als u Polycarbonaat platen wil plaatsen moet uw dak voldoende afhellen. Voor platte daken zijn Polycarbonaat platen af te raden. Dubbelwandige platen kunnen condens opnemen. Het dak moet voldoende afhellen zodat de condens kan weglopen.